Så skrotar du bilen i Stockholm

Bor du i Stockholm och vill skrota bilen? Du kan både lämna in bilen eller få den hämtad utan att någon avgift behöver uppstå. Men det gäller att se upp med extraavgifterna.

När bilen är skrotad kommmer den att tas hand om för att påverkan på miljön sak bli minimal. En stor mängd av metallen kommer också att återvinnas.

Lämna eller boka hämtning

Första steget är att avgöra om du kan forsla bilen till bilskroten eller om du behöver hämtning. Många väljer hämtning då skrotbilarna brukar vara avställda och därmed inte får köras i trafik. Dessutom krävs en speciell släpvagn för att få med bilarna.

Fråga alltid skroten om vad de tar för avgift för hämtning. I en snabb prisjämförelse av de större företagen i Stockholm visade det sig att flera erbjuder fri hämtning medan andra tar 500 kr. Det går alltså att både skrota bilen och få den hämtad utan att någon avgift uppkommer. Men då kan man behöva jämföra de olika företagens prisnivåer.

Men se upp med avgifterna

Även om du kan skrota bilen och få hämtning gratis så kan det ändå uppkomma avgifter. Ett exempel är att avgift kan uppstå för modeller som är äldre än 1988 eller om bilen saknar allt för många delar. Det kan även bli en avgift om andra fordon än en bil ska skrotas. Exempelvis ingår inte släpvagnar i producentansvaret vilket betyder att de inte alltid tas emot gratis.

Ringer du en bilskrot i Stockholm för att boka tid för att skrota bilen bör du alltså fråga om några kostnaden uppkommer. Var beredd på frågor om vad det är för fordon, dess ålder och när hämtning ska ske. Är den inte registrerad eller om den är registrerad i ett annat land än Sverige kan extrakostnader uppkomma.

Registreringsbevis och legitimation

När hämtningen sker är det mycket viktigt att ett påskrivet registreringsbevis ges till de som hämtar bilen. Detta kan antingen läggas direkt i bilen eller ges till dem när de kommer i det fall man ändå är hemma.

Vad händer på skroten?

Först detoneras airbag i det fall detta finns. Därefter dräneras bilen på samtliga vätskor. Det kan exempelvis vara oljor, kylarvätska, bensin och spolarvätska. Sista steget är att bilen pressas ihop till ett ”metallpaket”. Detta paket hackas i mycket små bitar vilket skapar möjlighet till metallåtervinning. Det är däremot inte hela bilen som kan återvinnas utan en viss sortering sker innan återvinning sker till ny metall.

Här är en bilskrot att lota på: bilskrotstockholm.nu/

26 Oct 2019

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.